miercuri, 7 ianuarie 2009

misoginismul sexual

trebuie să admitem că sîntem oameni. ca urmare, facem sex.

romantic, pervers, pasional, excentric, fanatic, obsesiv, plicticos, cu prietena, cu soţia, cu amanta, cu tîrfele, în grup, sexul ne umple zilele, ne relaxează, ne deconectează, ne place.

freud zicea că ar fi scopul nostru în viaţă. că acţiunile noastre îl au, în subconştient, ca unică motivaţie. că e mai mult decît o trebuinţă sau o nevoie. că dacă nu te gîndeşti la sex înnebuneşti.

lumea l-a contrazis atunci, s-a scandalizat, l-a crezut nebun şi l-a anihilat.

azi, vedem mai bine ca nicicînd cîtă dreptate avea. sexul nu numai că face parte din viaţa noastră, dar ne e mîndră călăuză şi demn conducător, oricum am privi problema. nu ne putem lipsi de el (nu demult rîdeam de un prieten care zicea că se va sinucide în clipa în care va deveni impotent), ba, mai mult, ne ocupă (zic eternii "cercetători americani") jumătate din gîndurile fiecărei zile şi trei sferturi (!) din visele fiecărei nopţi.

mie, unuia, cifrele astea mi se par alarmante. înseamnă fie că psihicul nostru, al tuturor, e niţel dereglat (la drept vorbind, cine s-ar putea socoti perfect sănătos la cap în toată nebunia zilelor noastre?), fie că sexul a devenit, cumva, supraapreciat: suprema plăcere, nu există nimic dincolo de el.

sînt un naiv, aşa că îmi place să cred în a doua variantă ca fiind cea corectă.

ce-i de făcut?

trebuie să inventăm altceva. altceva, care să ne provoace la fel de multă plăcere, la fel de condensată, cu la fel de puţin efort şi în timp la fel de scurt.

droguri? murim prea repede, nu apucăm să ne bucurăm. şi costă mult.

dragoste? prea mult efort, prea puţină fericire (de fapt, nici nu apucăm să ne dăm seama că sîntem fericiţi, fericirea o resimţim după, cînd o şi regretăm).

cunoaştere? (aproape) orice informaţie e la un click distanţă, dracu să-l ia de internet.

altceva.

altceva.

altceva.

6 comentarii:

Unknown spunea...

ma indoiesc ca la ora asta se mai poate inventa ceva.
toate lucrurile utile au fost deja inventate, si daca nu au fost inca descoperite inseamna ca presupune nitel efort si timp de care nu toti dispun.
mai scurt, tot sexul ramane de baza.
depinde cum il priveste fiecare.ca pe relaxare, ca pe o indignare:'iar trebuie sa facem faza aia', sau pur si simplu ca iti place.
:) tannaaam

raluca spunea...

Cu tot respectul pentru Freud şi ale lui maxime, şi cu toate că suntem într-adevăr prea puţin în măsură să ne socotim „perfect sănătoşi la cap în toată nebunia zilelor noastre”, mă îndoiesc că sexul e cel care se dovedeşte a ne fi „mîndră călăuză şi demn conducător”.

Da, este o nevoie.
Da, se practică dintr-o sumedenie de motive şi într-o şi mai mare sumedenie de poziţii. Dar EXISTĂ ceva cu mult mai orgasmic decât felaţia, sodomia, kama sutra, orgiile, oralurile sau 69. Cred că s-ar putea numi „voluptate”.

Sexul ar fi la fel de plictisitor precum goblenurile bunicii, dacă nu ar fi de trăirea pe care ne-o conferă, de exaltarea, de delirul mutual în care ne scufundă şi care (la drept vorbind) e cel ce ne face să ne pierdem cu adevărat minţile. Dar trăirea constă mai mult în dăruirea completă a momentului, nicidecum în senzaţiile pur fizice. Şi EXISTĂ alternative în căutarea voluptăţii. Precum (masochiştii pentru care suprema plăcere este aceea de a fi torturaţi până la inconştienţă) cei care găsesc suferinţa drept pragul cel mai înalt al excitării.

Presupun că ne-am pierdut şi noi oamenii orice urmă de nobleţe sau aspiraţie spirituală, şi nu putem concepe „getting a kick out of something” decât dacă e corpul nostru cel ce răspunde în conformitate. E oarecum deprimant că au fost atâţia care l-au combătut pe Freud verbal, şi există atâţia care îl confirmă în totalitate prin fapte (şi, de ce nu, mentalitate).

Şi da, recunosc a mă fi lăsat influenţată în comentariul meu, de proaspăta lectură a lui „Venus înveşmântată în blănuri”.

În rest, americanii sunt liberi să efectueze oricâte sondaje vor dori, asupra cantităţii de visuri umede pe care le are fiece individ pe parcursul nopţii (şi mai ales al zilei)

Sagy, spunea...

Sex 4 life:P

PS: Pana mea baga si varianta cu name & url sa pot posta mai des

I have green eyes... spunea...

yoga.
buddhistii definesc nirvana ca fiind ultima, sublima si absoluta placere.

d spunea...

sexul avea ca unica functie procreerea. it`s been around sice the dawn of time. asta chiar era singurul nostru rol in viata.
o fi omul destul de avansat mintal si spiritual incat sa-si doreasca mai mult de atat, dar tot nu e destul de avansat incat sa si inventeze ceva care sa fie mai mult de atat.

Sagy, spunea...

Oau... dar de ce a ramas aici discutia :-\